CIGARRPRAT
Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N
Ämne: | Att jämföra frysningens effekter på... |
Skrivet av: | Pyro |
Tid: | 2007-07-02 06:54:05 |
...kräftor och cigarrer är faktiskt att gå ännu längre än att jämföra päron och äpplen, som brukar vara det normala uttrycket. (En ny klassiker månne? ) Ska man överhuvudtaget ifrågasätta uppfattningen hos majoriteten av världens cigarrsamlare, dvs att frysning inte har någon negativ effekt på cigarrerna, bör man nog göra egna försök eller dra paraleller till mer likvärdiga produkter. De flesta livsmedel innehåller ju mycket mer vatten än normalfuktade cigarrer och drabbas därför i mycket större utsträckning av en konsistensförsämring efter frysning på grund av att vattnet ibland spränger cellerna i köttet/fisken/grönsakerna/osv. Förändringen i smak beror mest på att smaken är starkt kopplad till konsistensen men också i viss mån på att vätskor med smakämnen som läcker ut från de sönderfrysta cellerna blandas på ett sätt som avviker från den färska produkten. Mig veterligen finns det dock inget smak- eller doftämne som i sig självt förändras av frysning eller låga temperaturer! Ola, Om det nu fanns någon anledning, skulle du tveka att frysa in torkade kryddor, torkade medicinalväxter, te eller kaffe på grund av rädsla att frysningen skulle försämra dem? Jag är helt övertygad om att bara de förpackas rätt, fryses ner snabbt, tinas upp korrekt och sedan får ligga ett tag för utjämning av fukten pga eventuell och ojämn kondensation så kommer vår svartpeppar/kamomill/Earl Grey/Skånerost/Partagás Serie P No. 2 att smaka precis som innan! |