CIGARRPRAT
Första sidan | Ny tråd | Carlscorona Cigarrklubb | Om forumet | Nollställ alla N
Ämne: | mobilitet hos skalbaggar |
Skrivet av: | Ola |
Tid: | 2007-06-28 09:43:47 |
Att de rackarna inte kan lära sig att hålla sig på plats! Man kanske kunde dressera dem? Hur som helst kan det inte hjälpas att jag är skeptisk till frysning på egen hand. Mina - förvisso icke fackmannamässiga men dock - fysikkunskaper säger att fukt kondenserar till vätskedroppar när temperaturen faller. Hur lufttätt man än försöker packa pinnarna finns det givetvis fukt inne i dem som först förvandlas till vätska, som sedan blir till iskristaller. Iskristallerna tar större plats än vätskan (det är därför ölflaskorna sprängs i frysen), vilket torde innebära att mikrofibrerna i tobaksbladen tar skada. När man sedan tinar pinnarna igen, kan de deformerade fibrerna inte absorbera fukten lika bra som förr, utan risken är att fukten blir till vätskedroppar. Jag gissar att det är därför som pinnar som varit frysta kan upplevas som överfuktade några veckor efter upptining. Det skapar grogrund för mögel. Pröva gärna att frysa en limpa direkt efter inköp. Jämför sedan med en limpa som du köper in samtidigt som du plockar ut den första ur frysen, och du kommer med stor sannolikhet finna att den limpa som varit i frysen möglar först av de två. För att undgå iskristallbildning måste saker mycket snabbt frysas till betydligt lägre temperaturer än en vanlig hemmafrys kan prestera. Så gör vissa bagerier som chockfryser brödet direkt efter bakning. Förhoppningsvis har även Habanos sådana faciliteter. Min hemmafrys stånkar däremot betänkligt redan för att hålla glassen kall, och bör därför inte anförtros de ädla pinnarna i första taget. |